Neither

Utgångspunkten för Neither är ett djupt intresse för materiens inre och dess betydelse för oss som människor. Det är inga dystopier utan speglar snarare de möjligheter och val som partikelfysiken ger oss. ”Gud spelar inte tärning”, sa Einstein en gång och menade hur bisarr vår värld är – medan det mesta av universum är deterministiskt och mätbart så styrs det av kvantfysiken och dess grundläggande slumpmässighet.

Neither reflekterar också koreografens intresse för konstmusiken, här i form av Morton Feldman som tonsatt ett poem på sexton rader av Samuel Beckett och skapat en ”opera”. Gun Lund lyssnade gång på gång till musiken för att höra hur texten sträcktes ut. Som publik kan man glömma det och bara njuta av tidens och sopranens flöde.

Sex dansare finns på scenen, mer eller mindre framträdande, de representerar de sex kvarkarna – up, down, top, bottom, charm & strange. Varje sort kan sedan ha tre olika ”färger” eller ”smaker” och dessutom finns en antipartikel för varje partikel. Totalt finns alltså 36 olika kvarkar, vilket reflekteras på scenen. Kvarkarnas egenskaper påverkar också koreografin  t ex egenskapen att ju längre ifrån varandra de befinner sig desto hårdare är de bundna, och ju närmare de är desto större frihet har de.

Självklart behöver du inte kunna något om kvantfysik för att njuta av föreställningen, öppna ögonen och flyt med!

Verket är valt av och återskapas av dansarna Gunilla Jansson, Torun Odlöw, Olof Persson och Åsa Thegerström utifrån arkivmaterial – filmer, fotografier, anteckningar och egna kroppsliga och intellektuella minnesstråk.

Neither spelas på 3:e våningen, Sockerbruket 9, Göteborg

19, 20 januari kl 19.00   21 januari kl 16.00

26, 27 januari kl 19.00   28 januari kl 16.00

I samband med föreställningarna firas koreografen Gun Lund – välkommen på fest!

Biljetter: bokning@3vaningen.se

Ursprungskoreografi: Gun Lund

Dansare: Gunilla Jansson, Luisa Denward, Olof Persson, Kyrie Oda, Åsa Thegerström, Hilma Thegerström Edh

Ljus: Finn Pettersson   Scenografi och teknik: Lars Persson o Finn Pettersson

Leave a Reply

Your email address will not be published.